Az előző cikkben, a csoki történetének érdekességeit mutattuk be, most pedig azokba az országokba kalauzoljuk el az érdeklődőket, melyek csokoládégyártásról híres. Lássuk kik is ők: Ausztria, Belgium és Svájc 🙂
Ha Ausztria és csoki, akkor Salzburg, ha pedig csoki akkor, akkor marcipángolyó, méghozzá a híres Mozart-marcipángolyó, amit egy Paul Fürst nevű helyi cukrász kísérletezett ki. A Fürst cukrászda azóta is az eredeti Mozartkugeln forgalmazója. Természetesen Salzburg másféle ám szintén híres változattal rendelkezik, mint a Miabell golyói és tallérjai. Érdekesség, hogy mindegyik változat más csomagolásban található.
Érdemes megemlíteni, hogy itt található a Ausztria legrégebbi kávéháza a Café Tomaselli. Készítenek itt Mozart-tortát és lehet kapni Mozárt csokit is eredeti gyártótól.
Végezetül pedig egyéb látni valók, melyek nem tartoznak szorosan a csoki történetéhez: Wolfgang Amadeus Mozart szülő- és lakóháza (természetesen a legkeresettebb látnivaló Salzburg-ban), Hohensalzburg vára valamint a salzburgi Modern Művészetek Múzeuma.
Érdemes egyéb látnivalók után nézni, hisz nem csak ennyi mindenből áll az osztrák városka 🙂
Második versenyzőnk Belgium: Azt hiszem nem mondok senkinek újdonságot, ha egy mondatban említem Belgiumot és a csokoládét. A kiváló minőségű kakaóból előállított belga csoki receptjeit a chocolatier-k (csokikészítők) féltve őrzik. Generációk öröklik meg a recepteket, cserének pedig helye nincs. Minden készítőnek remekművek kerülnek ki kezeik alól, melyeknek bizony nem lehet ellenállni. Brüsszel-ben lépten-nyomon csokimanufaktúrákba botlani, mindegyik minőségi terméket kínálva. Nem csoda hát, ha még Kakaó és Csokoládé Múzeum is nyílt tiszteletére Brüsszelben. Emellett az édesszájúak végig járhatnak egy sor híres csokiboltot: Neuhaus, Godiva, Marcolini. Aki nem akar eltévedni, jelentkezhet szervezett körutakra, amik a csoki körül forognak.
Kis kedvcsináló a városnézéshez:
Az első pralinékat ifj Jean Neuhaus készítette 1912-ben, egy különleges, akkor egyedinek számító technikával, ezzel megalapozva üzletének nevét. Cége, a Neuhaus, ma is élen jár a csokoládéiparban.
Végül pedig a csokoládé mennyországáról mesélünk egy kicsit: Svájc enyhe túlzás nélkül mondható a csokifanok Mekkájának.
Svájz-ban nem találni egy olyan kis falucskát sem, ahol ne lenne legalább egy bolt külön csokinak. A megfáradt utazó kedvére szemezgethet az egyedi kézműves csodákból. Nagyvárosokban természetesen fényűzőbben nézegetődhetünk, hisz nem egyszer jöhet egy boltban velünk szembe egy csoki szökőkút, ember méretű csokitábla és egyéb más finomságok.
Kis kedvcsináló városnézéshez:Az első svájci csokoládégyárat Francois-Louis cailler alapította XIX. század elején. Nem utolsó sorban ez a cég azóta is működik és talán a leghíresebb országszerte.
Ők azok az országok, akik méltán lehetnek büszkék csokoládé múltjukra és jelenükre. Természetesen ez nem minden, érdemes utána nézni, mi mindent nyújthatnak ezek az országok, csoki és kultúra terén is.
Remélem mindenkinek van elég hely a hasában egy kis csokira ^^
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: