Ha már most átjár a karácsonyi hangulat, akkor a következő nyalánkságoknak egyértelműen nem lehet NEM-et mondani. Van bennük minden mi jó, és még fahéj is. A receptre egy szlovák oldalra bukkantam, és szinte azonnal csábítást éreztem, hogy megvalósítsam.
Almakarikák (tojás)likőrrel
Kezdjük az almakarikák elkészítéséhez szükséges hozzávalók bevásárlólistájával:
- 125 g finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 nagy tojás
- 120 ml tej
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1/2 mézeskalács fűszer
- 4 alma – zöldebb (Granny Smith)
- egy fél citrom leve
- olaj
A likőrhöz pedig a következők szükségesek:
- 50 – 100 ml konyak
- 300 g cukrozott sűrített tej
- 200 ml tejszín
- őrölt fahéj
Mihelyst mindent beszereztünk, neki is vághatunk a hadműveletnek. Csak, hogy élvezetesebb legyen a konyhában töltött idő célszerű a (tojás)likőr elkészítésével kezdeni. A likőr felsorolt összetevőit össze kell mixelni, majd hagyni kell kihűlni. Az almákat pucoljuk meg, ügyeljük a magok gondos eltávolítására, majd szeleteljük vastag karikaszeletekre és locsoljuk meg egy kis citromlével. Ezek után keverjük össze a masszát: tej, tojás, olvasztott vaj, cukor, liszt, sütőpor és nem hiányozhat a mézeskalácsos fűszer a fahéj sem. Melegítsük fel az olajat és miután beleforgattuk a bevonatba a karikáinkat addig süssük, míg azok aranybarnák nem lesznek. Végül, az olaj hagyjuk a szalvétával ellátott tálon lecsöpögni. Lehetőleg még melegen tálaljuk, és a likőrről se feledkezzünk meg!
Kedves Gaál Istvánné!
Az eredeti recept csak sima likőrről számol be, de amennyiben szeretné választható a tojásos változat is. Véleményem szerint mindkettő különleges. 🙂
A tojáslikőrben nem szerepel az alapanyagok között tojás. Nem kell hozzá?
Kedves Károly!
Köszönöm észrevételét. A leírásból kimaradt, hogy a felforralt tej miatt kell hűlni hagyni.
A felhasználási leírásban a következő szerepel:
“A likőr felsorolt összetevőit össze kell mixelni, majd hagyni kell kihűlni. ” Miért kell kihűteni, amikor nem is kell főzni-forralni-melegíteni a leírás szerint?